Wat gun jij jezelf?

Het einde van het jaar nadert. Er worden weer allerlei plannen gemaakt voor het nieuwe jaar. Plannen die jij als leidinggevende met je medewerkers moet bespreken. Zij moeten het werk tenslotte uitvoeren. Hoe zou het zijn als je in plaats van dat je insteekt op wat verwacht ik het komend jaar van jou eens aan je medewerker zou vragen: wat gun jij jezelf in je werk?

Vraag door op de eerste antwoorden

In eerste instantie komen er dan natuurlijk antwoorden als: meer salaris, een betere baan, een vast contract of een betere werk-privé balans. De kunst is dan door te vragen naar wat je medewerker echt wil. Dan kan het niet anders dan dat je op ontwikkelvragen uitkomt.

Wat ga jij er zelf aan doen?

Vaak beseffen medewerkers niet dat die andere baan met meer salaris ook betekent dat ze zichzelf moeten ontwikkelen. Medewerkers zeggen regelmatig tegen mij dat ze vinden dat de baas hun scholing moet regelen. Mijn eerste reactie is dan: hoezo? Hoe ga jij er zelf voor zorgen dat je de training krijgt die je nodig hebt?

Positieve vraagstand

Het is voor veel leidinggevenden makkelijker KPI’s voor 2020 aan medewerkers op te leggen dan het echte gesprek aan te gaan met de medewerker. Het gesprek dat de medewerker verbindt met de doelen die het bedrijf wil bereiken. Daarvoor moet je als leidinggevende achteroverleunen en in een positieve vraagstand staan:

Leuk, je wilt een andere baan, hoe zie je dat voor je?

Je wilt meer vakanties, hoe denk je dat te regelen?

Je wilt meer verdienen, hoe verwacht je dat voor elkaar te krijgen?

Je wilt een bepaalde opleiding doen, wat ga je doen om ervoor te zorgen dat je die training krijgt?

Wat gun jij jezelf?

Dat de vraag ‘wat gun jij jezelf’ tongen losmaakt en verdieping brengt, heb ik laatst zelf weer meegemaakt in een training die ik aan chauffeurs gaf. Deze mensen kennen elkaar goed, ze werken al jaren samen. Er werd lacherig gereageerd op mijn vraag. ‘Een reis naar Afrika’, riep iemand. Maar al snel werd het serieus. Een persoon deelde dat hij net een goede vriend begraven had. De verhalen kwamen los en de chauffeurs kwamen met dingen die ze niet van elkaar wisten.

Zelfs de grootste klager gaat mee

Zelfs de grootste klager die elke training weer van alles te mauwen heeft, zei in de pauze tegen mij: ‘Wat een leuk begin van de dag. Wat een gesprekken kwamen op tafel.’ De conclusie van deze chauffeurs was dat ze zichzelf gunden dat ze goed voor zichzelf zorgden. Dat ze blij zijn met hun werk en met collega’s. Dat ze het gevoel hebben dat ze meegaan op hun tijdbalk en toekomstperspectief hebben. Door te delen keerde de gebruikelijke focus die gericht is op buiten de werknemer om naar binnen. En kon ik de vraag stellen: ‘Als je dat jezelf gunt, hoe ga jij het dan voor elkaar krijgen?’

Een december cadeau

December gaat over waarderen en belonen van medewerkers. Het grootste cadeau dat je je medewerkers geeft is het gesprek aangaan over wat hij zichzelf gunt. Pas als de werknemer helder heeft wat hij zichzelf gunt, dan gaat hij aan. Dan gaat hij moeite doen om ervoor te zorgen dat het voor elkaar komt. Ook als het betekent dat hij ervoor moet zorgen dat een ander iets voor hem gaat doen. Mensen worden duurzaam inzetbaar. Ze verbinden zich met hun doelen, het werk en met jou, hun leidinggevende.

Gun jezelf een team dat ‘aan’ staat

Gun jij jezelf in 2020 een team dat ‘aan’ staat? Dat zelf stappen zet en verantwoordelijkheid pakt op de eigen ontwikkeling? Ga dan het gesprek aan! Heb jij of je collega-leidinggevenden er hulp bij nodig? Ik kom graag langs om met jullie het echte gesprek aan te gaan.

~ Joke Kruijf

Meer informatie over mijn trainingen en de subsidieaanvraag duurzame inzetbaarheid vind je op mijn websitehttp://www.klantklik.nl/duurzaam-inzetbaar/

About the Author