Help, mijn kind leert een vak!

Een praktisch vak, wat heb je eraan? Onze maatschappij is gericht op doorleren. Minimaal havo is de norm die ouders nastreven. VMBO moet minstens theoretisch. Die houding vertaalt zich door naar de arbeidsmarkt. Vaak praat ik met vakmensen die zich verontschuldigen dat ze niet kunnen leren. Het wordt tijd dat we de praktijkvakken herwaarderen en ouders weer trots zeggen: ‘Mijn kind leert een vak!’ Vakmensen leveren werk af, waar we niet zonder kunnen.

Mijn dochter leert een vak!

Als ik met ouders praat, dan merk ik dat ze terughoudend zijn om ervoor uit te komen dat hun kind naar het VMBO gaat. Ze draaien om de hete brei heen, totdat ik zeg dat mijn dochter kok wil worden. Pas als ik laat merken dat ik enthousiast ben over haar keuze voor het VMBO, ontdooien ze. En blijkt dat zij denken dat de keuze voor het VMBO voor hun kind ook het beste is. Voor mijn dochter is het geweldig als ze straks na de basisschool haar passie voor eten gaat volgen. Ik zit er niet op te wachten haar in een keurslijf van theoretisch moeten leren te proppen, waar zij geen enkele voldoening uithaalt.

Wat is ontwikkeld zijn?

‘Het gaat erom dat ze gelukkig wordt…’ hoor ik ouders dan vaak tegen elkaar zeggen. Nee! Onderliggend zit daar het idee onder dat de keuze voor een praktisch vak minder is. Ik merk dit laatste vooroordeel ook in het bedrijfsleven. Zelfs vakmensen denken dat ze zich minder kunnen ontwikkelen, omdat ze een vak geleerd hebben. Tegen hen wil ik zeggen:

–         Een meubelmaker is goud waard

–         Een kok zorgt voor een smaakbeleving bij zijn klant

–         Een kapper is een kunstenaar op imagogebied

–         Een vuilnisman is zijn gewicht in goud waard

–         Leve de bouwvakkers, zonder hen kunnen we nergens wonen

Trots op vak

Laatst gaf ik een training aan chauffeurs van een touringcarbedrijf. Er zat een jonge vrouw tussen de chauffeurs. Ze vertelde dat ze haar vrienden moet uitleggen dat ze trots is op haar vak. ‘Ze snappen niet dat ik dit leuk vind,’ zei ze. ‘Mijn werk is iedere dag anders. Ik reis door heel Europa en het vraagt creativiteit om met verschillende groepen mensen om te gaan.’ Ze kan nergens heen met haar trots op haar vak.

Het is een illusie dat praktijkmensen niet ontwikkelen

Veel vakmensen zijn zelf ook gaan geloven dat zij zich niet of nauwelijks ontwikkeld hebben. Deze mensen hebben een vertekend beeld van zichzelf. Als je bijvoorbeeld naar de veiligheidseisen in de bouw kijkt, dan ben je als vakman nooit klaar met ontwikkelen. Technieken veranderen, er komen andere machines, je moet mee met je tijd anders val je als vakman van je tijdlijn.

Theoretische kennis staat hoger aangeschreven

Als je in de praktijk hebt leren plannen, en er geen papiertje voor gehaald hebt, dan telt je ervaring vaak niet of nauwelijks mee. Theoretische kennis staat hoger aangeschreven dan praktische vaardigheden. Niet voor niets is hbo hoger dan mbo. Hoger beroepsonderwijs betekent meer theoretisch leren. Daar is de vergelijking ontstaan tussen praktijk en theorie. Tussen laag en hoog. Maar waarom? Het zijn appels en peren!

Ernstig tekort aan vakmensen

De focus op een kenniseconomie heeft geleid naar een ernstig tekort aan vakmensen. We hebben zowel theorie als praktijk nodig en we hebben zelf in de hand hoe er naar vakopleidingen gekeken wordt. Tegen bedrijven die om logistiek personeel zitten te springen wil ik zeggen: Ga kijken naar wat je in huis hebt. Het is maar de vraag of je bij robotisering en/of automatisering hbo’ers nodig hebt. Wat mensen kunnen is minder zwart-wit dan je denkt.

Pleidooi voor omscholing

Ook wil ik een pleidooi houden om dertigers die in het keurslijf van theoretisch leren zijn geduwd en nu tegen een burn-out of een bore-out aanlopen, het makkelijker maken om zich om te laten scholen naar een praktisch beroep. (En andersom van praktisch naar theoretisch) Hier liggen kansen voor bedrijven met een personeelstekort. Deze mensen zijn intrinsiek gemotiveerd hun natuurlijke talenten te ontwikkelen. Als dat gebeurt, ontwikkeling van natuurlijk talent, krijg je succesvolle organisaties.

Wees trots dat je kind een vak leert

De basis van de keuze ligt op het schoolplein. Ik wil dan ook graag een oproep doen naar ouders die nu denken ‘Help, mijn kind leert een vak!’ Stop met verontschuldigen en vergelijken. Wees er trots op dat je kind een vak leert. We hebben vakmensen hard nodig!

~ Joke Kruijf

Meer informatie over mijn trainingen en de subsidieaanvraag duurzame inzetbaarheid vind je op mijn websitehttp://www.klantklik.nl/duurzaam-inzetbaar/

About the Author