Duurzame inzetbaarheid levert meteen geld op

Jonge mensen helpen inzien dat ze door moeten groeien, leidt bij leidinggevenden vaak tot een spagaat. ‘Het gaat goed zo. Waarom zou ik hem verplicht opleiden? Als ik hem nu wakker schud, dan ben ik hem zeker binnen twee jaar kwijt. Maar stilstand betekend feitelijk achteruitgang voor medewerkers en Duurzame Inzetbaarheid levert ook meteen geld op.

Banen veranderen waar je bij staat

We weten nu al dat binnen tien jaar banen veranderen. Als houtbewerker ontkom je nu al niet aan omgaan met computers in het werk. En niet alleen zal de rol van de chauffeur veranderen als de vrachtwagens dankzij robotisering automatisch gaan rijden, ook schoonmakers moeten met hun tijd mee en leren met nieuwe machines schoon te maken. Ontwikkelt een medewerker niet mee, dan is hij steeds minder breed inzetbaar en zet hij zichzelf buiten spel, in het ergste geval zelfs richting ontslag.

Wakker schudden door toekomstbestendig denken

Mensen denken vaak bij de dag. Ze zijn blij een baan te hebben, waarmee ze hun hypotheek of huur en (de verplichte bijdrage aan) het schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen. En dan komt het op de rol van de leidinggevende aan om hen wakker te schudden. Hij moet ze laten inzien dat ze zelf gebaat zijn bij het werken aan hun duurzame inzetbaarheid. Maar daarvoor moet de leidinggevende wel toekomstbestendig denken en niet alleen aan de dag van vandaag. De dag dat het nog goed gaat in de functie.

Nieuwe mensen inwerken kost geld

Hij moet beseffen dat het geld kost als mensen ontslagen worden, omdat een functie verandert en medewerkers daarna niet meer in hun functie passen. Hij moet bedenken dat het geld kost als nieuwe mensen ingewerkt en opgeleid moeten worden. En als je nu al weet dat je medewerker de huidige baan fysiek niet gaat volhouden tot zijn pensioen, dan moet je met hem aan de slag. Liever vandaag dan morgen.

Betere prestatie dankzij toekomstperspectief

Als je tijd en geld investeert, terwijl het goed gaat en mensen op hun plaats lijken te zitten, dan creëer je een win-win situatie. In de praktijk blijkt dat als mensen klaargestoomd worden voor een toekomstige functie, ze betere prestaties laten zien in hun huidige functie. Ze doen het standaardwerk met meer inzet en passie, en dat levert geld op. Er is minder ziekteverzuim en het heeft een positief effect op de sfeer in een team.

Medewerkers kansen geven verstevigt positief imago bedrijf

Het vergroot bovendien de betrokkenheid van medewerkers. Aan mijn training deed Ilse mee. Ze had heel lang in de productie gewerkt, wat prima ging, maar haar droom was een administratieve baan. Ondanks gebrek aan ervaring en opleiding kreeg ze de kans om naar de klantenservice te gaan, een mogelijkheid die ze met beide handen aangreep. Omdat ze ervaring in de uitvoering had, begreep ze klachten van klanten beter. Gevolg was een heel ander klantgesprek. Klanten kenden haar van haar vorige baan. Het imago van het bedrijf bleek erbij gebaat toen klanten zagen dat medewerkers kansen kregen door te groeien.

Leidinggevenden moeten het echte gesprek aangaan

Alles staat en valt echter bij de leidinggevende. In mijn trainingen stel ik leidinggevenden vragen als: Vul jij voor je vrouwelijke medewerkers alvast in of ze willen ontwikkelen? Wat denk je als ze maar tien uur werken of als ze kleine kinderen hebben? Vraag je in functioneringsgesprekken ook naar hun toekomstperspectief? Confronterend omdat ze dan echt een spiegel voorgehouden krijgen. Juist in duurzame ontwikkeling kun je als leidinggevende iets betekenen voor je medewerker. Maar dan moet je wel het echte gesprek aangaan en (mee)denken in mogelijkheden.

Pak die EU-subsidie en train de leidinggevenden

Trajecten waarin leidinggevenden getraind worden het echte gesprek te voeren, vallen onder duurzame inzetbaarheid en komen daarmee ook in aanmerking voor de EU-subsidie van 50% van de projectkosten. Wil je hier meer over weten of wil je weten hoe ik leidinggevenden train het echte gesprek met hun medewerkers te voeren? Neem contact op. Ik ga graag met je in gesprek.

~ Joke Slotboom-Kruijf

Meer informatie over de subsidieaanvraag duurzame inzetbaarheid vind je op mijn websitewww.klantklik.nl/duurzaam-inzetbaar/

 

About the Author